Maar liefst zeven inspiratietuinen heeft tuinarchitecte Jacqueline van der Kloet dit jaar ingericht in de Keukenhof, Nederlands allermooiste lentetuin. Spectaculaire thema- en trendtuinen, waar bezoekers vooral inspiratie kunnen opdoen voor hun éigen tuin. Geen wonder dus dat Jacqueline, al vele jaren verbonden met Lisse, haar nieuwe boek over de Keukenhof de naam ‘Inspiration’ heeft gegeven. Met dit prachtboek kun je dit voorjaar de hele Keukenhof én Jacqueline met al haar frisse tuinideeën mee naar huis nemen, als het ware.

Nog sluimert het 32 hectare grote park. Maar het belóóft wat, want dit jaar zijn maar liefst zeven miljoen nieuwe bloembollen geplant. De tuinlieden die de laatste hand leggen aan de inrichting zien nu elke dag méér kleur. “De lente is dit jaar uitzonderlijk laat”, constateert tulpenverzorger Jan Vrolijk (57), al zestien jaar tuinman in de Keukenhof. “Alleen volop sneeuwklokjes, de rest houdt zich onder de grond nog schuil voor de kou.”

“Maar dat kan nu van de ene dag op de andere omslaan”, weet Jacqueline. “Als de temperaturen wat gaan stijgen en er komt zo’n knapperig voorjaarszonnetje bij, dan is de hele Keukenhof ineens groen en dan, ja dán volgt ineens die immense explosie van bloemenkleuren, elk jaar weer een fabelachtige gewaarwording.”

Netten

Over de vakken met krokussen hangen nog netten: kraaien, gaaien en raven zijn er dol op. “Straks, als hier de bezoekers ronddolen, durven die niet meer”, zegt Jacqueline als we door haar bloemenbos dwalen, langs een met 60.000 voorjaarsbollen ingeplant portret van de jarige Rembrandt, die zich alleen nog maar in vage contouren van blauwe druifjes laat zien. Jacqueline heeft hier het oude landschapspark van Zocher een nieuwe, eigentijdse invulling gegeven, waardoor er straks verrassend meer te zien valt. In de Keukenhof is alles elk jaar anders, niks is déjà vu .

“Sterker nog”, zegt Jacqueline, “het is hier elke wéék anders. Het geheim van de Keukenhof is dat de bloeiperiodes van verschillende voorjaarsbloemen in één beplantingsgebied naadloos op elkaar aansluiten. Dat kun je in je eigen tuin ook bereiken. Kijk, in dit vak zie je de vroegbloeiende irissen al voorzichtig opkomen”, wijst ze op een geel bloementapijt. “Maar daar onder is keizerskroon geplant. Ook geel. Tegen de tijd dat de irissen zijn uitgebloeid, schiet de keizerskroon uit de grond. Dát is de kracht van de Keukenhof: het maakt niet uit hoe vaak je komt, het is telkens mooi, altijd anders.”

De Keukenhof, etalagetuin van de Nederlandse sierteeltindustrie, showvenster van onze beroemde bollencultuur, visitekaartje van Nederland Bloemenland: waar de vele honderdduizenden bezoekers altijd weer het gevoel krijgen dat ze achter de muziek aanlopen, dansend achter een fanfare van kleuren en geuren.

Jacquelines eigen tuin, de Theetuin van Weesp op een bastion in de Vecht, gaat vanaf 1 april ook twee dagen per week open voor het publiek. “Niets is leuker dan lekker werken in je tuin, aarde aan je handen”, zegt ze. “Zalig!”

Tulpen, hyacinten, narcissen, anemoontjes, wie afgelopen najaar is vergeten om bloembollen te planten, kan ze nú alom kopen in potten. Die kun je ook gerust in je tuin planten, een beetje extra water geven en binnen een week heb je een lentetuin.

Modekleuren

Maar de echte liefhebber wil natuurlijk alles weten over combinaties van kleuren en van verschillende bolgewassen met vaste planten en heesters. “Vooral op dat gebied is er dit jaar veel te zien”, zegt Jacqueline als we stil staan bij een serie perken, waarin alleen nog rijen azalea’s aarzelend ontluiken. Modekleuren spelen hier ook mee: dit jaar vooral veel paars, lila, roze en zachtgeel. In de mediterrane inspiratietuin is lavendel, blauweregen, rozemarijn en wolfsmelk geplant, in kleurige combinaties met tulpen, narcissen en camassia’s. Telkens weer dat verrassende samenspel met voorjaarsbollen, ook in terrassen met duizenden viooltjes, telkens anders. “Er is zoveel méér dan gele en rode tulpen!” zegt Jacqueline als we even kijken bij een groot perk waar tuinlieden allerlei bollen door elkaar husselen, zodat hopelijk een verrassende ratjetoe ontstaat van opeenvolgende bloeiers.

Vooral langs de Beukenlaan, een machtige wandellaan met aan weerszijde majestueuze beuken, staat het helemaal vol met krokussen. Zeeën van paars, wit en geel. Zou Jacoba van Beieren hier ooit gewandeld hebben? Zij zwaaide begin vijftiende eeuw de scepter in dit deel van het oude oerbos en jachtterrein dat zich in die tijd uitstrekte van het Haagse Bos tot de Alkmaarderhout. Een flink deel van haar landgoed gebruikte Jacoba om kruiden en groenten te verzamelen voor haar keuken, vandaar de naam Keukenhof.

De knoppen in de rododendrons, maar ook de puntige bladen van de sneeuwbal-viburnum langs de bloemenweide bij de oude molen hangen nog wat mistroostig van de kou, maar eerdaags zal een zalig voorjaarszonnetje daar nieuw leven in brengen. Hoog boven ons loert een valk, in het gazon zie ik leuke beelden van Odile Kinart en Gerard Brouwer en niet ver van het Willem-Alexander-paviljoen ontmoeten we natuurlijk Freek Smit (77), ruim 38 jaar medewerker van de plantsoenendienst van de bollengemeente Lisse en niet weg te slaan uit de Keukenhof. “Ben je al in de Japanse tuin geweest?” wil hij weten. “Zó mooi aangelegd allemaal. Zodra de temperatuur wat stijgt, begint het feest. Dan barst de boel open.”