Het felle licht in de gigantische vishal van het groothandelsparadijs Rungis doet pijn aan onze nog niet geheel ontwaakte ogen. De aanbieders van vis beginnen al om twee uur ‘s nachts, wie een glimp van de lekkernijen uit zout en zoet water wil opvangen, moet er dus vroeg bij zijn.

“Toen er nog geen koeling bestond, handelden de vissers altijd op deze koudste uren”, zegt onze gids Michel Ganneau. “Aan die traditie houden ze nog steeds vast.” Nodig is het niet, in de hal zelf waan je je al op de Noordpool. Er iz zelfs een Engelse winkel waar ze geschenken (horse gifts) voor paardenliefhebbers verkopen in combinatie met culinaire producten!

Aanbieders en afnemers in steriele witte pakken draven langs, wie niet uitkijkt, riskeert een aanvaring met een steekkarretje. En overal staan piepschuimen kratten met in ijs verpakte vis, schaal- en schelpdieren. Kreeft uit Canada, langoesten uit Bretagne, dorade uit Marokko, zalm uit Schotland, scheermessen uit Zuid-Afrika, elke dag opnieuw vers aangeboden uit de hele wereld en weer afgezet in andere delen van de wereld.

Rungis mag zich gerust de grootste versmarkt van de wereld noemen. Tot 1969 haalden restauranthouders, slagers, groenteboeren, kaasboeren, poeliers en kruideniers uit Frankrijk maar ook uit het buitenland hun dagverse handel in Les Halles in hartje Parijs.

Hygiënische problemen, ruimtegebrek en voortdurende verkeersopstoppingen noopten tot het vertrek uit de ‘Buik van Parijs’, zoals de Hallen werden genoemd, naar een industrieterrein ten zuiden van de Franse hoofdstad. De nieuwe buik van Parijs beslaat 227 hectare, een gebied groter dan het vorstendom Monaco en het ziet eruit als een gigantisch complex van loodsen, afgewisseld met verdwaalde restaurantjes waar personeel en bezoekers de inwendige mens kunnen versterken.

Of we een sterke maag hebben, vraagt Ganneau. Die blijken we nodig te hebben voor de volgende hal, de ‘triperie’, ofwel de ingewanden. We passeren harten, poten, levers en nieren, en varkenskoppen die o zo makkelijk met één greep in de neusgaten van de ene in een andere container kunnen worden gegooid. Op ooghoogte staren opmerkelijk witte koeienkoppen, hangend aan een haakje, ons aan.

Kwartels, de beroemde kippen uit Bresse met de blauwe poten als bewijs er nog aan, konijnen, eenden en struisvogels wachten ons op in de volgende hal. En vervolgens de kazen, sommige van monumentale grootte. Een palet van geuren slaat ons alweer tegemoet, sommige doen ons watertanden, voor andere is het nog net een tikje te vroeg. Rungis is één zintuiglijke beleving.

Kopers en verkopers schudden elkaar de hand voordat er zaken worden gedaan. De verkoop vindt in de hallen zelf plaats, buiten op de platforms wordt de waar per klant samengebracht. Daar zien we ook de vrachtauto’s van The Greenery uit Nederland waarbij 2500 telers zijn aangesloten. De Nederlandse tuinbouw exporteert jaarlijks voor 11,5 miljard euro waarvan 5 miljard naar Engeland, Duitsland en Frankrijk. Toppers zijn onze appelen, tomaten en uien.

Etikettering

Waar het ook vandaan komt op Rungis, het is allemaal traceerbaar door de uitgekiende etikettering. Ganneau wil niet te veel kwijt over zijn klanten, maar verklapt nog wel dat de Nederlandse groothandelsversmarkt Van de Ven regelmatig inkoopt bij Rungis. “Tien procent van wat Rungis verlaat, gaat naar buiten Frankrijk en vooral naar Noord-Europa. Wat ons anders maakt dan anderen? De grote diversiteit in producten en de absolute versheid.”

De acht groente- en fruithallen hebben alles van een kleurrijk schilderij. Chilipepers uit Brazilië, zoete aardappelen uit Israël en ananas uit Ivoorkust, alles ligt vreedzaam naast elkaar. En… spruitjes! Zakken vol spruitjes! En jawel, van Nederlandse komaf. Uit Breda, lezen we op het etiket. Even later ontdekken we ook Nederlandse appels. Vooral in de bloemenhal komen we opvallend veel emmers tulpen met het logo van ‘Bloemenveiling Aalsmeer’ erop tegen. Hollands glorie op een wereldmarkt. Veel vis wordt aangevoerd vanuit Marseille.

“Frankrijk neemt in de Nederlandse export top-10 de derde plaats in” , zegt Adrienne Lansbergen, perswoordvoerder van Bloemenveiling Aalsmeer. ” In 2005 ging er voor een waarde van 672 miljoen euro aan Nederlandse bloemen en planten naar Frankrijk. Ruim de helft daarvan gaat via Aalsmeer. De Nederlandse exporteurs en groothandelaren die via onze veiling van de 6000 bij ons aangesloten kwekers kopen, leveren zelf weer aan Franse importerende groothandels. Rungis heeft daarbij een heel belangrijke distributiefunctie.”

Reiswijzer

Bezoekers zijn elke tweede vrijdag per maand welkom voor een georganiseerde rondleiding over de grootste versmarkt ter wereld. Speciale bussen rijden om vijf uur ‘s morgens (!) vanuit la Place Denfert Rochereau in Parijs naar Rungis waar van 05.30 uur tot 08.00 uur met een gids door de verschillende hallen wordt gelopen. De rondleiding wordt om 08.30 uur besloten met een ontbijt met een ruime keus uit kazen, vleeswaren, toetjes en, voor wie dat op de nuchtere maag verdraagt, wijn. De bus brengt u vervolgens weer terug naar Parijs. De prijs per persoon bedraagt €65.