Het begon zoals het zo vaak gaat. Stelletje vrienden organiseert iets, en voor je het weet is de groep wel heel erg uitgedijd. Lex van Buuren is de tel kwijt geraakt, maar vermoedt dat hij inmiddels zo’n 5000 skatende Nederlanders door steden als Berlijn, Barcelona, New York en Parijs heeft geloodst. “Alleen al vorig jaar hebben we met 750 landgenoten Parijs doorkruist.”

En hoewel hij iedere straathoek van Parijs inmiddels kan uittekenen, bekruipt hem nog altijd een gevoel van opwinding wanneer hij zijn skates onderbindt aan de start van de Paris Roller. “Het is werkelijk geweldig om door een buitenlandse stad te rollen. Dat vrijheidsgevoel is uniek, bovendien ontdek je plekjes waar je anders nooit zou komen.”

De Amsterdammer zag in 2014 dat hij en zijn vrienden niet de enigen waren die enthousiast raakten van zo’n skatetochtje. En dus riep hij reisorganisatie Skate-A-Round in het leven, huurde bussen en toog met een groep skaters naar Parijs. “In het begin was het echt pionieren. Zo stond ik met mijn mond vol tanden toen wij eens aan de start verschenen en er een conflict bleek tussen de organisatie van Paris Roller en de politie. De tocht werd afgeblazen, terwijl daar tienduizend man stonden te wachten. Uiteindelijk is het een van de leukste tochten geworden; we zijn gewoon gaan rollen! Als zo’n groep skaters tegelijk een kruising oversteekt, dan wacht het verkeer vanzelf.”

Ook in Marseille, waar we een jaar of twee geleden waren, keek men de ogen uit. Wat is die streek van frankrijk toch eiegenlijk een lust voor het oog en de maag. We hebben er  weer ZO  fantastisch gegeten. Ik wil wel elke week terug maar ja…

Inmiddels organiseert Lex skate-reizen naar diverse wereldsteden, en gaat daarbij steeds een stapje verder. Met als nieuwste avontuur Cuba. Cathelijne van den Bercken, reisleidster bij Skate-A-Round: “In Havana vonden we al snel een plein met skatende jongeren. Zij reden op afdankertjes van familie uit Miami of op skates waar enkel nog twee wieltjes onderzaten.

Bij gebrek aan pionnen hebben we met stenen een slalom-parcourtje gemaakt. Vonden ze geweldig. Al snel hadden we elkaar gevonden en namen zij ons mee op sleeptouw door Havana. Blijkt dus dat als je de weg weet, je ook op Cuba waanzinnig mooie tochten kunt maken. We keken onze ogen uit, gingen terug in de tijd, manoeuvreerden tussen prachtige old timers door. Omdat we bovendien bij families thuis logeerden, en in hun zogenaamde restaurantjes in de achtertuin dineerden, hebben we echt van hun cultuur kunnen proeven.”

Het tweetal heeft voor Skate-A-Round inmiddels een heuse Cuba reis uitgestippeld. “De plaatselijke bevolking zal de ogen uitkijken wanneer er in april zo’n stelletje Hollanders door de straten rolt”, aldus eigenaar Lex. “Want zelfs in eigen land, skate natie bij uitstek, is de aandacht al enorm wanneer we plekjes als Texel, Enkhuizen en delen van Friesland aandoen.